Microsoft WorldWide Telescope

Microsoft WorldWide TelescopeMicrosoft Research heeft sinds kort een nieuwe dienst gelanceerd, genaamd de WorldWide Telescope (WWT).

WWT lijkt verder te gaan dan Google Earth – o.a. door grote door NASA aangeleverde hoeveelheden data  van NASA’s Hubble Space Telescoop, NASA’s Spitzer Space Telescoop en NASA’s Chandra X-ray Observatorium is het mogelijk het universum te verkennen. Door dit gezamelijke project zijn er in ieder geval verdomd leuke plaatjes van Mars beschikbaar, onderdeel van de hoge-resolutie data welke door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) sinds augustus 2005 vastgelegd zijn en welke nog maar een fractie uitmaakt van de 100 Tb aan data die door NASA’s Ames Research Center (California) gehost wordt.

De applicatie is beschikbaar als een web client die je kunt runnen vanuit de browser en een te downloaden Windows app. Voor de WorldWide Telescope Web Client is Microsoft Silverlight nodig. De web client is klaarblijkelijk nog echt beta (afgezien van de melding op de website), want na het laden van de applicatie in de browser crashte Firefox bij me. De normale te downloaden Windows applicatie is al een stuk beter – deze was maar één keer gecrasht toen ik schijnbaar teveel rond klikte.

Er zijn momenteel al een flink aantal Guided Tours die je kunt volgen langs allerlei bezienswaardigheden outthere; sommige niks meer dan een uitgebreide diashow, andere volledig met muziek en een gesproken verhaal van de auteur. Deze rondleiding zijn netjes ingedeeld in categorieën en (de gegevens ervan – muziek, afbeeldingen e.d.) worden ter plekke gedownload van de servers en bewaard op je lokale pc. Aan te raden is de “Univeral Beauty” tour, een leuke tour langs verschillende hemellichamen en andere fenomenen.

Hopelijk wordt WorldWide Telescope wat stabieler, want het is een superleuke educatieve applicatie waar we nog meer van gaan zien!