Augmented reality revolutie

Wel eens gehoord van augmented reality?

Als we de Wikipedia entry opzoeken, dan staat er bij augmented reality (AR):

At present, most AR research is concerned with the use of live video imagery which is digitally processed and “augmented” by the addition of computer-generated graphics.

Dit komt er samengevat op neer dat gegevens uit de echte wereld samengevoegd worden met gegevens die door een computer gegenereerd worden. De gebieden waar AR gebruikt wordt zijn tegenwoordig steeds meer te zien op het visuele vlak, zoals 2D of 3D virtuele objecten tonen binnen een camera frame of mobiele spellen gebaseerd op door AR toegevoegde ijkpunten. De camera (van bijv. een mobiele telefoon) traceert veelal meerdere punten welke in beeld zijn en voegt extra beeldinformatie toe of berekent aanpassingen op het beeld.

Bekijk maar eens een recente top-10 van augmented reality demo’s. Bedrijven halen AR steeds meer uit de wetenschappelijke hoek en brengen het naar consumenten platforms, omdat compleet nieuwe invalshoeken mogelijk zijn met hedendaagse accesoires in mobiele telefonie en PDA’s, zoals een camera en bijv. een versnellingsmeter. Deze laatste zit bijv. standaard in Apple’s iPhone of iPod touch of  de nieuwere T-Mobile’s G1.

Wikitude AR Travel Guide

Onderstaande filmpje geeft een beeld van wat de op Android-gebaseerde applicatie Wikitude op de eerdergenoemde G1 kan uithalen. Ik heb de G1 zelf en de applicatie werkt best lekker. Vanuit mijn woonkamer kan ik een groot deel van de omgeving bekijken via de G1’s ingebouwde camera en over het beeld heen wordt een laag geplaatst met publieke informatie (bijv. van Wikipedia informatie met locatie-gegevens en Google’s (uiteraard) Panoramio) van bepaalde punten. Wikitude doet dit o.a. op basis van de locatiegegevens van jezelf (de G1 dus) a.d.h.v. je GPS of anders mobiele netwerk) en de orientatie van de telefoon. Soms lijkt niet helemaal goed gecorrigeerd worden voor de hoogte waar ik me bevind (bijv. de 5de verdieping), maar trust me: potentieel superhandig aanstaande vakantie in Zuid-Franrijk 🙂


Slimme Grids van GE

Van een andere orde: AR met zonne-energie of een windturbine?